Geen egel

‘Wat doe je?’ ‘Hoe veel kinderen heb je?’ ‘Vertel eens wat over jezelf.’ Op geen van die vragen kan ik een kort antwoord geven en dus houd ik vaak mijn mond. Of ik ratel juist terwijl ik in mijn hoofd plaatsvervangend zeg: ‘too much information’.

De laatste tijd leer ik bij over marketing en communicatie zodat ik mijn werk bij het ministerie beter kan doen. Daarbij leer ik ook een hoop dat ik kan gebruiken voor mijn eigen bedrijf en waarom ik me zo onmondig voel.

Onmondig? Ik ben liedschrijver, muzikant, schrijver, spreker, adviseur, trainer, redacteur, vertaler. Om moeder, aanbiddingsleider en kinderwerker even niet te noemen. Ik trek mijn mond dus nogal eens open en ik houd mijn gedachten meestal niet voor mezelf. Zeker als ik denk dat ik er iemand mee verder help, zeg ik dingen. Ook als dat mijzelf niet per se helpt.

Toch voel ik me onmondig en ik weet eindelijk waarom: ik ben geen egel. En een egel is wat je moet zijn om een succesvol bedrijf te hebben, een helder profiel, een duidelijke missie. Daar voelen mensen zich door aangetrokken. Schijnt.

Ik ben geen egel. Eerder een giraf. Zo werd ik genoemd toen ik mijn certificaat kreeg bij de slotceremonie van de masterclass sociaal-christelijke politiek. Onze mentor had voor elke deelnemer een passend dier gekozen. Voor mij koos hij een giraf omdat ik meteen opval en mijn nek uitsteek.

Het deed me goed en erkent het ‘hoge bomen vangen veel wind’-cliché, dat helaas wel veel waarheid bevat. Een groot contrast met de egel, die in elke situatie hetzelfde, voorspelbare gedrag laat zien. Klanten vinden dat fijn, zo lees ik. Maar ik vind het niks.

Ik geloof in maatwerk. Voor mijn collega’s op het ministerie en de mensen voor wie zij schrijven. Voor mijn klanten. Voor mijzelf. Ik ontmoet mensen graag waar ze zijn en help ze vandaaruit een stapje verder in hun ontwikkeling. Ik denk niet dat giraffen dat doen, dus laat ook dat beeld weer los.

Ik paste nooit in een hokje. Ook bij een op maat gemaakt hokje zou ik al snel de uitgang zoeken. Ik wil ruimte. Uitzicht. Er is geen plek waar ik zo veel geluk ervaar als bij een uitgestrekte rivier en de zee. Ik rol me dan niet op als een egel, maar spreid mijn armen wijduit en wil nog meer geven dan ik al doe.

Ik ben geen egel en kan mijn bedrijf niet op die manier succesvol maken en mezelf profileren. Ik werk als adviseur, trainer, schrijver en redacteur voor personen én bedrijven. Ik schrijf als songwriter met liefde liederen voor kerken en gelovigen, maar geef ook graag woorden aan mensen die zich niet herkennen in een christelijk profiel.

Ik schrijf over rouw en dat is heel persoonlijk. Ik spreek en schrijf over taal en schrijven als een ambacht dat je kunt leren en waarin je kunt groeien en dat is eerder zakelijk dan persoonlijk.

Ik ben geen egel, geen giraf. Ik schrijf, spreek, train, zing, speel gitaar, piano en fluit, ik vertaal, redigeer, dicht en doe kinderwerk met poppen, liedjes en verhalen. Je kunt me uitnodigen voor jouw bedrijf, groep, buurthuis en kerk. Dan ga ik aan de slag met de vaardigheden die ik heb voor jouw doel.

Plaats een reactie

Davida Words & More

Woorden die raken omdat er met aandacht naar je geluisterd wordt. Dat is de missie van Davida Words & More. Ik ga met liefde, aandacht en creativiteit voor jou en je doelgroep aan de slag zodat er teksten en melodieën ontstaan die een brug slaan tussen uw bedrijf of missie en je doelgroep.

— Ineke Marsman-Polhuijs

Recente artikelen